• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Hizmetler

SİGARAYI BIRAKTIĞINIZI NASIL ANLAYACAKSINIZ ?


Dünyanın en tehlikeli oyunlarından Rus ruletinde ölüm riski %16 dır. Oysa sigaradan kaynaklı bir hastalıktan ölüm ihtimali %50 dir!

Peki sigarayı bıraktığınızı nasıl anlayacaksınız ?Tam bir gün sigara içmeden durabildiğinizde,arkadaşlarınızla yemekli içkili ortamlara girip canınız istemediğinde,size ikram hatta ısrar edildiğinde"hayır, teşekkür ederim, kullanmıyorum” derken, bir sorunla karşılaşıp sigara yakmadığınızda. Bunun için zihninizde egzersiz yapın. Sizi endişelendirecek bir durum yaşıyorsunuz ve sigara yakmıyorsunuz.

İnsan beyni iyimser düşünmeye yatkındır. Yılbaşında yapılan milli piyango çekilişinde büyük ikramiyeyi kazanma ihtimali %0000000001 iken bununla ilgili pek çok hayaller kurulur da, sigaradan ölüm ihtimali %50 iken buna ilişkin pek bir düşünce geliştirilmez.Ya da bana, yakınlarıma bir şey olmaz düşüncesiyle riskler geçiştirilir.

Hayat çok güzel ve anlamlı,sadece anlamlar üzerinde daha fazla kafa yormak gerekiyor. Bu da belli bir birikim,tecrübe istiyor.Belki hemen değil ama işinizde çalışmalarınız karşılığını alacağınız,hayatı daha bilgece bir bakış açısıyla görüp sevdiklerinize yön verebileceğiniz bir dönemde sigara yüzünden hayata elveda demek çok çok yazık ! Sadece bu sebeple hayata elveda yerine SİGARAYA ELVEDA , BU GÜNDEN!


SİGARA NEREDE NE YAPAR ?

Beyin- İnme,felç

Mide-Bağırsak sistemi- mide,kolon,pankreas kanseri,gastrit,ülser

Göz- Körlük, katarakt

Karaciğer- Kanser

Dişler- Diş eti hastalığı, renk bozukluğu

Böbrek-Mesane kanser

Ağız- Kanser, tat bozukluğu

Üreme sistemi- Kısırlık,kanser,erken menopoz

El- dolaşım bozukluğu, damar hastalıkları

Akciğer- kanser,KOAH,astım,süreğen öksürük

Kulak- İşitme kaybı, enfeksiyona eğilim

İskelet sistemi- Osteoporoz

Cilt- erken yaşlanma, cilt hastalığı, kalp hastalığı

Bağışıklık sistemi- Enfeksiyona duyarlılık

Dolaşım sistemi- Kan kanseri

Ayak-dolaşım bozukluğu, kangren

Saç- Renk değişimi

Yani tepeden tırnağa değişim ...

13 tane ölümcül kanser çeşidi ve bir dolu öldürücü olmayan-süründürücü hastalık. Bu kendinizle ilgili tablo, bir de pasif içiciler olarak sevdiklerinizi zehirlediğinizi de hesaba katmalısınız! Pasif içiciliğin yetişkinlerde akciğer kanseri, çocuklarda da kan kanserine neden olduğuna dair kesin bulgular var. Üçüncül duman denilen durum ise ortamdaki eşyalara dumanın yapışması ki kolay kolay temizlenemiyor. Ortamın havalandırılması da yetmiyor. Bunun içindir ki ‘’sigara içilmemiş otel odası’’ ya da ‘’sigara içilmemiş araba’’ lar daha popüler.

Bir süre sigara içmedikten sonra otomasyonu bozulmuş beden yine nikotin talep etmeye başlar.Akupunkturun bu noktada devreye girip dopamin ihtiyacını doğal bir şekilde nikotinsiz gerçekleştirdiğinden bahsetmiştik.Ancak yine de zaman zaman sıkışabilirsiniz.Bu sıkıntıyı hissetmek bedeninizin bu zehirden temizlenmeye başladığını gösterir.Aslında fiziksel yoksunluk sendromu sanıldığı kadar kötü bir şey de değildir.Eğer öyle olsaydı geceleyin uykudan uyandırması gerekirdi.Oysa susuzluk,idrar hatta terleme nedenişyle uyanıldığı halde sigarasızlık uyandırmaz.


ÖNEMLİ : Eğer günde 3-4 sigara içiyorsanız ancak içmediğinizde kendinizi kötü hissediyorsanız

bağımlısınız demektir. Kendinize zarar verdiğinizi bildiğiniz bir şeyi yapmak alışkanlık değil bağımlılıktır.

Sigara ne zamanınızı iyi geçirmenizi sağlar ne de kötü anıları kolay atlatmanızı...Zihninizin bu durumu kavraması çok önemli.

Tiryakiler, sigara içmeye uygun ancak izin verilmeyen bir ortamda uzun zaman kaldıklarında huzursuz, elleri ağızlarında, ayakları titrek halde olurlar. Gitgide sinir, kaygı, korku, panik, boşluk ve güvensizlik duygusu birbirini bir zincirin parçaları gibi tetikler!Sigaranın bu karabasanı rahatlatacağını düşünürler ama karabasanı yaratan zaten sigaranın kendisidir. Sigaraya başlamadan önce hiç böyle bir şeye ihtiyacınız yoktu…

Sigara ne zamanınızı iyi geçirmenizi sağlar, ne de kötü anlarınızı kolay atlatmanızı… Bu duyguları yatıştırmak şöyle dursun kendisi zaten bu kötü hissetmenin nedenidir.

Çoğu tiryaki aynı marka sigarayı alır.Eğer sorun sadece nikotine bağımlılık olsaydısigaranın markası hiç farketmezdi.Tiryaki son sigarası biterken de yoksunluk sendromuna yakın bir belirti yaşar.Aslında sigara içiyordur, nikotin bedene giriyordur...bu durumu bize fiziksel bağımlılıktan daha ağır olan psikolojik bağımlılık açıklar.

Sigarayı bırakmaktan korkan birinin en büyük korkusu sigarasız yaşamla başa çıkamama kaygısıdır.Yani sigara içmesinin nedeni aslında sigara içmeyen biri gibi rahat olma isteğidir.Ama sigara içmeyen biri gibi olmanın tek bir yolu vardır: O da gerçekten sigara içmemektir!Sigara içenleri mutlu eden tek şey, bir sonraki sigaraya kadar o yoksunluk duygusunun duyulmaması.Burada şu gerçeği belirtmekte yarar var ki , bir maddeye duyulan delice istek en çok 3 dakikadır! 3 dakika sonra geçecek. Bu 3 dakikayı atlatmak önemli. Bize göre burada da devreye telkin,meditasyonlar, NLP ve nefes teknikleri girmelidir.

Bugün sigarayı bırakan milyonlarca kişi, tiryakilerin artık unuttuğu bir kalitede yaşamlarını sürdürüyorlar.Tıpkı tiryakilerin de eskiden sigaraya hiç ihtiyaç duymadanyaşadıkları gibi. Zaten sigara sadece o andaki nikotin ihtiyacını giderir.Bir yandan giderirken ,bir yandan da bir sonraki yaratacağı boşluğun yerini hazırlamaya başlar.Gerçekte sigarayı bırakma korkusu mantıksızdır. En kötü ihtimalle bugünkü durumda olunur.

Tiryakiler artık daha özgür olduklarını,yaşamın tadını daha iyi çıkartacaklarını, hayat kalitelerini yükselttiklerini tüm benlikleriyle kavradıklarınlarında ya da ciltleri iyileşmeye başladığında sigarayı özlemiyorlar.Daha iyi yürüyüp,merdivenleri daha rahat çıkabildikleri hale geldiklerinde ( ki ilk birkaç günde gözlemlenir) ,etrafın küçümseyici bakışlarından kurtulduklarında,çocuklarının,ailelerinin,arkadaşlarının baskıcı ve iradesiz gören tutumları sona erdiğinde kendileriyle gurur duyuyorlar.Doğal olarak gördükleri saygı ve takdir de artıyor.

Beyniniz cezayı değil ödülü önemser. Herhangi bir şeyi başarmak için ödülü ertelememelisiniz. Ödülün küçük ya da büyük olması ise kritik önemde değildir.

Sigarayı bırakmanın iyi bir yanı da paranızın cebinizde kalması. Bugün ortalama bir sigaranın 10TL olduğunu düşünürsek haftada 70TL,ayda 300TL,yılda 3600 TL,3 yılda 10.800TL,15 yılda ise 162.000TL cebinizde kalacak ! Bugüne kadar bir şekilde uğraştığınız hobilerinize daha fazla para ayırabilir,kendinize ,sevdiklerinize giysiler, kitaplar,hediyeler alabilir,onları yemeğe, tatile götürebilirsiniz...Tümüyle havadan-dumandan gelen bir parayla.Burada kritik nokta ödülü ertelememek.

Light ya da kalın filtreli sigaraların tek faydası,sigara tüketimini artırdığından üreticiye sağladığı faydadır.

İnsan beyni çoğunlukla iyimser düşünmeye yatkındır. Yıl başında yapılan piyango çekilişinde büyük ikramiye kazanma ihtimali %0000000001 bununla ilgili hayaller kurulur da, sigaradan ölüm ihtimali %50 iken buna ilişkin pek bir düşünce geliştirilmez. Ya da bana-yakınlarıma bir şey olmaz dan yola çıkılarak riskler geçiştirilir…

İlaçlarla sigara tedavisini pek de desteklemediğimizi belirtelim.bir alışkanlığın yerine bir başkasını koymaktansa bunu hiçbir yan etkisi olmayan tedavilerle çözümlemek daha akılcıdır.

Tiryakinin beynine şunu iyice kazıması gerekiyor ki sigaranın zerre kadar faydası yoktur.Bu sebeple sigaradan uzaklaşmak için attığı adımları bir fedakarlık gibi değil bir borç olarak görmelidir ! Bu tiryakinin borcudur, fedakarlık değil...

Sigara bırakıldığında artık bir tane daha,son bir tane daha, yarım sigara, çeyrek sigara diye bir şeyin olmadığını baştan kabul etmelisiniz.Bu sadece süreyi uzatmak olur."Artık sigara içmeyeceğim" diye değil "şu kadar yıllık esaretten kurtuldum" diye düşünmek zihinde çok daha iyi olumlamalar yapar.

Modern tıp sigara içmeyenlerde yaşam süresini uzatırken , sigara içenlerde bu çağın olumlu etkileri görülemiyor.

Sigarayı bırakanların en büyük düşmanları kuşkusuz diğer sigara tiryakileri olacaktır.Çünkü sigarayı bırakmayı başarmış biri,tiryakilerdeki aksayan yönü,aksaklığı ortaya çıkaracaktır ! "Hadi yak bir tane " deyip bunu başardıklarında kendilerini daha iyi hissederler,böylece sigara bırakma çabalarının zaten anlamsız olduğuna kendilerini inandırmaya çalışşırlar.Bu sebeple sigarayı yeni bırakmış birinin diğer tiryakilerin yanından bir süreliğine uzaklaşması kendi yararınadır.




Paylaş: