• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

RAMAZAN SONRASI

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Küçülen midenizi büyütmeyin

03.07.2016 Pazar

Ramazan ayında tutlan oruçlar ile küçülen midenizi ve temizlenen vücudunuzu bu önerilerle koruyabilirsiniz...

Ramazanda oruç tuttuysanız müthiş bir detoks yaptınız demektir! Vücudunuz temizlendi, pırıl pırıl oldu. Buna bir de ruhsal arınmayı da ekleyebildiyseniz ne mutlu size. Artık bedeniniz daha sağlıklı olduğu için daha kolay kilo verebilecek, yediklerinizin içtiklerinizin bedeninize daha yararlı olduğunu gözlemleyebileceksiniz.

Sigaraya veda edin

- Eğer normalde sigara içen biriyseniz “niyet”in ne kadar önemli olduğunu gördünüz. Günün çok uzun bir kısmında sigarasız yaşayabildiniz. Bu durum kesinlikle sigarayı bırakmak için cesaretinizi yükseltmeli.

Bol bol su için

- Ramazandan sonra yine ilk söyleyeceğimiz şey “su için, su için, su için” olacak. Hele ki bu sıcak günlerde. Suyunuza isterseniz meyve parçacıkları veya taze nane ve limon ilave edip buzdolabında bekletip ferahlıkla için, isterseniz oda sıcaklığında için ama mutlaka için.

Porsiyonlarınızı küçültün

- Ramazanda oruç tutulan zamanın uzunluğu nedeniyle nasıl fazla yemedinizse, şimdi de fazla yemeyin. Zaten mide hacminiz bir ay boyunca küçüldü, bu avantajı kaybetmeyin. Unutmayın uzun süreli yaşam ve az yemek arasındaki bağ tıbbi olarak kanıtlandı. Kaliteli, az ve sık yemeyi mutlaka yaşam tarzı haline getirmelisiniz.

Maksimum 1 posiyon yiyin

- Tatlı ve şekerli yiyecek içecekleri en sık iki haftada bir maksimum bir porsiyon tüketmenizi hatta mümkünse hiç tüketmemenizi şiddetle öneriririz. Hatta daha iyisi onu da paylaşmanız.

Günde en az 10 bin adım atın

- Ramazanda büyük ihtimalle az hareket ettiniz, şimdi daha aktif olma zamanı geldi. En azından yürüyüşünüzü ihmal etmeyin. Günde 10 bin adım atmak çok önemli. Günlük aktivitelerinize ek olarak yapacağınız ortalama bir saatlik yürüyüş (bu süreyi isterseniz ikiye de bölebilirsiniz) yeterli olacaktır. Fakat çok sıcakta yürümemenizi özellikle öneriyoruz. Bu arada yüzmek, mümkünse denizde havuzda çocuklarla oynamak hem eğlencenizi artıracak hem de bol bol hareket etmenizi sağlayacak. Bisiklete binmek ise hem denge, hem konsantrasyon hem de koordinasyon yeteneklerinizin gelişimi için bir fırsat.

Şeker ihtiyacınızı meyve ile giderin

- Şeker Bayramında her ziyarette tatlı ikramı kaçınılmaz olsa da “hayır” demeniz mümkün, biliyorsunuz. Israrla tatlı ikram edenler oruç tutmuş, az yemekten henüz çıkmış vücudun şekere olan ihtiyacı nedeniyle böyle ısrar ettiklerini söylerler ki bunun koca bir yanlış olduğunu hemen belirtelim. Vücudunuzun şeker ihtiyacını taze meyvelerden rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Kahve-likör geleneğinizi ise sadece bir misafirliğe saklamanızda fayda var, mümkünse hiç içmeyebilirsiniz de tabii…

Bütün bu önerilerimiz oruç tutmayanlar için de geçerli, kaçış yok.

18 Haziran 2017

Paylaş: