Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslantüm yazılarıe-posta gönder |
Selülite veda etmenin zamanı
07.08.2016 Pazar
Kadınların en büyük estetik problemlerinin başında selülit geliyor. Fit görünümlü kişilerde bile görülebilen selülitten doğru masajla kurtalmanız mümkün...
Selülit zayıf, şişman, genç, yaşlı demeden kadınların büyük çoğunluğunda ve bazen erkeklerde de görünen bir problem. Cilt altı yağ dokusunun ödemleşmesi, fıtıklaşması neticesinde ortaya çıkan aslında yüzeyel bir yağ dokusu iltihabı.
Selülitin ortaya çıkması için fazla kilolu olmak gerekli değil. Son derece fit kişilerde bile ortaya çıkabiliyor. Kadınlarda en sık üst bacak, üst dış uyluklar ve kalçalarda gözlemlenen selülit, ayrıca daha nadir olarak karın ve göğüslerde de görülebiliyor.
Sizinki kaçıncı derece?
1'inci derece: Belirgin bir semptom yoktur. Sadece cilt altı yağ dokusu kalınlaşmıştır ancak çıplak gözle görülmez.
2'nci derece: Cilt yüzeyinde istirahat halinde kozmetik bir problem yok. Sadece elastikiyet azalması mevcut. Sıkıştırınca veya kas kasılmasıyla portakal kabuğu görüntüsü ortaya çıkar.
3'üncü derece: Cilt yüzeyinde istirahat halinde iken çıplak gözle portakal kabuğu görünümü gözlemlenir. Elastikiyet kaybı ve elle bastırıldığında hassasiyet vardır.
4'üncü derece: Son safha... Ayakta dururken bile cilt yüzeyinde portakal kabuğu görüntüsü rahatlıkla gözlemlenir. 1 mm'den 25 mm kadar nodüller oluşabilir. Ayrıca elle muayenede ele gelebilir, hassasiyet oluşabilir.
Doğru masaj görünümü düzeltiyor
Selülit tedavisi için aslında en etkili yöntem doktor tarafından uygulanan mezoterapi. Evde yapılan masaj 3'üncü ve 4'üncü derece selüliti tümüyle ortadan kaldırmasa da görünümü belli bir oranda azaltıyor 1'inci ve 2'nci derecede ise oldukça etkin.
Doğru masaj uygulaması, kan ve lenf akışını hareketlendirirken cildin en üst katmanın altındaki sertleşmiş yağ dokularını yumuşatır ve portakal kabuğu görünümünün düzelmesine katkıda bulunur.
Birçok şekilde masaj yağı hazırlayabilirsiniz. İşte bizim önerimiz:
1 çorba kaşığı zeytinyağı (taşıyıcı yağ)
10 damla biberiye yağı (uçucu yağ)
İki farklı yağı karıştırıp hafifçe ısıtıp plastik olmayan bir kaba alın. Masajdan önce ılık bir duş masajın etkisini artıracak.
Tekniği oldukça basit
Yağı avucunuza alın ve avuç içleri ile dizlerden kalçalarına doğru sıvazlama hareketi yapın.
Avuç içleri ile dairesel yoğurma hareketi yapın.
Elinizi yumruk yapın ve parmak eklemleriniz ile yoğurma hareketi yapın. Aynı hareketi iki yumruğunuzla içeriden dışarıya doğru sanki bir çam ağacı oluştururmuşçasına yapın.
Parmak uçlarınızla iğne batırıyor gibi bastırın. Selülitli doku hafifçe parmaklarınızın arasından geçsin.
Her masaj yaptığınızda bu hareketleri üç kez tekrarlayın.
Haftada 3-4 kez bu masajı yapmak için zaman ayırın.
Masaj yaparken çok fazla basınç yapmamaya dikkat edin.
Hamileyseniz bu masajı yapmayın.
Çay: Biberiye, yeşil çay, zencefil, maydanoz, dereotu (sıcak suya ekleyip 5 dk bekletin)
Masaj yağı: Susam yağı, biberiye yağı, kekik yağı, greyfurt veya portakal yağı (eşit oranda karıştırıp haftada 2 gün 10 dk masaj yapın)
18 Haziran 2017