• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

YÜRÜMEK ve BEYİN

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Günde üç saat yürümek beyni gençleştiriyor

14.08.2016 Pazar

Beyninizi genç tutmak için haftada sadece üç gün birer saat yürümek yeterli. Bu egzersiz beynin hacmini bile artırıyor.

Zayıflamak, kasları sıkılaştırmak, veya yalnızca sağlıklı yaşamak... İnsanlar egzersizi ne amaçla yaparsa yapsın mutlaka olumlu anlamda karşılığını alıyor. Beyinde yeni hücreler gelişiyor ve aktifleşiyor. Üç ay boyunca haftada sadece üç gün birer saat yürümek bile beyinde yeni yolaklar oluşturup bir anlamda beynin hacmini artırıyor. Beyin neredeyse birkaç yıl gençleşiyor.

Omega 3’ü sofradan eksik etmeyin

Zinde bir zihin için B grubu vitaminler, D ve E vitamini çok mühim. Ceviz, kabak çekirdeğinin yanı sıra tam tahıllardan oluşmuş bir beslenme tarzı, domates, brokoli başta olmak üzere tüm taze sebze meyvelerden yeterince yemeli içmelisiniz.

Beyaz undan yapılmış yiyecekler, şeker ve reçel, tatlı-pasta türevleri, sigara ve alkolün kullanımı da zinde bir zihni zorluyor.

Gingko biloba son yıllarda ülkemizde çok ünlendi. Uzakdoğu’da ise hafızayı güçlendirmek amacıyla binlerce yıllardır kullanılıyor. Tablet, kapsül ve çay olarak piyasada bulunuyor. Ancak kan sulandırıcı etkisi nedeniyle aspirin vb ilaçları kullananların gingko biloba türevlerini kullanmaması ya da doktor kontrolünde kullanması gerekiyor.

7 saatten az uyku uyumak depresyon riskini artırıyor

Kaliteli uyku, zinde bir zihin için olmazsa olmaz. Ayrıca günde yedi saatten az uyuyanlarda depresyon riskinin yükseldiğini de belirtelim. Gün içinde 20-30 dakikalık küçük şekerlemeler zihnin çalışma performansını artırıyor. Ancak bu sürenin uzaması derin uykuya geçişi kolaylaştırıyor ve uyanıldığında kötü hissedilmesine neden oluyor.

Zaman zaman genç yaşlarda da görülen zihinsel ve ruhsal yorgunluğa bağlı unutkanlıkla demansı birbirine karıştırmamak gerekiyor. Demansta yalnızca unutkanlık değil muhakeme, konuşma anlama becerilerinin kaybı, yakın geçmişi hatırlayamamaya karşın uzak geçmişi çok iyi hatırlama gibi durumlar söz konusu.

Satranç oynamak bilgisayarı ya da yeni bir dil öğrenmeye çalışmak, zinde bir zihnin şartlarından.

Zihin açan ve moral yükselten içecekler

Elma-salatalık-nane

Elmanın neredeyse yüzde 10’u moral yükselten karbonhidratlar içeriyor ancak yüksek oranlı fruktoz miktarına dikkat etmelisiniz.

Gerekenler:

-Bir avuç taze nane yaprağı

-1 adet elma (mümkünse organik ve kabuklu)

-3 adet salatalık (mümkünse organik ve kabuklu)

Nane yapraklarıyla elma ve salatalıkları sarın, meyve sıkacağından geçirin. Karıştırıp ve bekletmeden için.

Sakız kabağı-marul-maydanoz

Sakız kabağı folik asit içeriği nedeniyle sakinlik verir. Maydanozla birlikte olduğunda, stresi düşürür. Ayrıca karışımım içerdiği yeşil rengi veren klorofil kanı sağlıklı tutuyor ve kalp hastalıkları riskini de düşürüyor.

Gerekenler:

-Bir avuç maydanoz

-Yarım baş marul

-3 büyük sakız kabağı

Tüm sebzeleri meyve sıkacağından geçirip bekletmeden tüketin.

Yazarın Önceki Yazıları

11.06.2017

Hücrelerinizin pasını silin!

04.06.2017

Kronik hastalığı olanlar nasıl oruç tutmalı?

28.05.2017

Ramazan’da az tuz bol yeşillik tüketin

21.05.2017

Biyolojik yaşınızı ölçün

18 Haziran 2017

Paylaş: