Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslantüm yazılarıe-posta gönder |
Gazlı içecekleri ağzınızda tutmayın
28.08.2016 Pazar
Ağızda yerleşen bakteriler, kalp, böbrek ve eklemleri de etkiliyor. Kötü ağız hijyenine sahip hastalarda da kalp krizi olasığı daha fazla...
Son 15 yılda diş eti hastalıkları gibi ağız hastalıklarının koroner kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı, düşük doğum kilosu arasındaki ilişkiler ve etkileşimlerini belirten bazı araştırmalar yayınlandı. Bu çalışmalar, sistemik hastalıklarla ağız - diş sağlığı arasındaki potansiyel ilişkiyi gösteriyor.
Ağız ve diş sağlığınız için püf noktalar
-Diş etlerinizin renk ve dokusunda değişiklik olup olmadığını kontrol edin.
-Meşrubat içerken pipet kullanmaya çalışın, gazlı içecekleri uzun süre ağzınızda tutmayın.
-Asitli yiyecek - içecek tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın. Böyle durumlarda ağzınıza suyla çalkalayıp en az 1 saat sonra diş fırçalayın. Aksi halde asitli yiyecek - içeceklere bağlı olarak zaten yumuşamış olan diş minesi daha kolay zarar görür.
27 kg
Ortalama ısırma kuvveti 27 kg civarında. Maksimum istemli ısırma gücü ise 70 kg kadar. Bruksizmde 440 kg’a kadar tespit edilebilen kuvvetlere rastlamak mümkün.
Dişlerinizi ipleyin
Sadece diş fırçalamak, diş üzerinin ancak 3/5’ini temizliyor. Bu nedenle temizlenemeyen diş aralarında oluşacak yemek artıklarını temizlemek için diş ipi kullanmak gerekli. Aksi taktirde arayüzde çürük oluşacak, bu çürük komşu dişe de atlayacaktır.
Doğru diş fırçalama tekniği
-Diş fırçasını 45 derecelik açı ile diş ve diş eti birleşimine yerleştirin. Ufak dairesel hareketlerle 8 - 10 kez fırçayı yerinden kaldırmadan diş yüzeyleri fırçalayın.
-Dişlerin dil ve damak yüzeylerine bakan iç yüzeylerini süpürme hareketiyle diş etinden dişe doğru fırçalayın.
-Fırçayı dişlerinizin çiğneme yüzeylere yerleştirin ve ileri-geri hareketlerle fırçalayın.
-10-20 saniye dilinizi ve yanak mukozasını fırçalayın. Bu işlem ağız kokusunun yok edilmesinde oldukça etkili.
Diş gıcırdatma - bruksizm
Diş gıcırdatma sorununa özellikle son yıllarda sıkça rastlıyoruz. Dişlerini sıkma, gıcırdatma, birbirine vurma durumu genellikle hastaların çok da farkında olmadığı, çoğunlukla geceleri yapılan bir parafonksiyon. Kendinizi gün içinde bile dişlerinizi sıkarken buluyorsanız, geceleri sıkma ihtimaliniz yüksek.
Dişlerini sıkıp sıkmadığınızı nasıl anlayacaksınız?
-Sabah uyandığınızda yanaklarda ağrı, yorgunluk hissi dişlerde hassasiyet, boyun- omuz ağrısı ve gerginlik, kulakta hissedilen ağrı fiziksel belirtilerin birkaçıdı.
-Yetişkin diş gıcırdatmasında sebep çoğunlukla stresken çocuklukta karışık dişlenme dönemindeki gıcırdatma normal sayılabilir.
-Yetişkinlik dönemde fonksiyon dışı gıcırdatmanın önü mutlaka alınmalı. Alınmazsa aşırı basınca bağlı olarak dolgu ve diş yapılarında kırılmalar, diş kayıpları, diş eti çekilmesine bağlı hassasiyet ve alt çene ekleminde hasar meydana gelebilir.
-Normal bir kişinin çiğneme esnasında kullandığı ortalaması ısırma kuvveti 27 kg civarında. Maksimum istemli ısırma gücü ise 70 kg kadar. Literatürde bruksizm esnasında 440 kg’a kadar tespit edilebilen kuvvetlere rastlamak mümkün. Bu değerler anatomik yapıları ciddi hasar verebilecek nitelikte.
18 Haziran 2017