• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

KURBAN BAYRAMI

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Kurbanda et tüketimine dikkat

11.09.2016 Pazar

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi hepimizin dikkat etmesi gereken bir durum. Etin en sağlıklı tüketimi haşlama, en zararlısı ise döner.

Öncelikle hepinizin bayramını kutlamak istiyoruz. Bayram kimilerimiz için aileyle birlikte kimilerimiz için dostlukların tazelenmesi, bazılarımız içinse dinlence zamanı. Tercihler ne olursa olsun bu seçimlere eşlik eden beslenme şekli ve değişen günlük yaşam ritmi genellikle bayram sonrasında artmış kilolar olarak vücuda geri dönüyor. Bayrama adını veren kurban, kırmızı etten oluşuyor. Bir dönem çok suçlanan kırmızı etin beslenmedeki rolü çok önemli. Bugün ise bazı zayıflama diyetlerinin temelini oluşturuyor. Önerimiz günlük sağlıklı beslenmede haftalık olarak yarım kg. tüketilmesi şeklinde. Bu miktar alınmazsa, 50 yaş üzerinde beyin, bellek problemleri görülmeye başlıyor. Genç bayanlarda yeterli tüketim olmazsa demir eksikliği oluşacağından kansızlık ortaya çıkabilir. Çocuklarda ise yapı taşı eksikliği nedeniyle çeşitli büyüme gerilikleri olarak kendini gösterir.

Beraberinde sebze - yeşillik yiyin

Kırmızı etin pişirilme şekline de değinmeden geçemeyeceğim. En sağlıklı pişirilme şekli fırında, suyun içinde ve ağır hararette yavaş yavaş olanı. Sonra sırasıyla tencerede suyun içinde kısık ateşte, saç üzerinde mangalda, odun ateşinde, kömür ateşinde geliyor. En tehlikeli pişirilme şekli ise döner. Et tükettiğiniz öğünde ekmek ya da pilav makarna gibi karbonhidratların yerine etin yaklaşık dört katı oranında sebze veya salata tüketmelisiniz. Aksi taktirde bağırsaklarınız yeterli çalışmaz. Çünkü et bağırsaklarda ilerlemesi güç bir besin maddesidir. Kabızlığa yol açar. Eğer bol sebzeyle alınırsa sebzelerin lifleri bağırsaktaki normal ritmini kazandırır.

Pişirirken bolca kekik kullanın

İtalyan’ın Acciaroli kasabasında yaşayan insanlar diğer İtalyanlara göre daha uzun ömürlüler. Beslenmeleri incelendiği zaman çok miktarda biberiye tükettikleri ortaya çıkmış. Dolayısıyla etinizi bol miktarda biberiye ile beraber pişirin.

Aynı öğünde etin yanı sıra başka bir protein daha tüketmeyin. Örneğin sadece dana eti, sadece tavuk ya da sadece balık, yumurta, peynir, yoğurt, kuru bakliyat gibi.

Etin yanında ekmek, patates, pilav, makarna, bulgur, kinoa vb. karbonhidratları ya çok az miktarda alın ya da hiç tüketmeyin.

Eti pişirirken hazmınızı kolaylaştırması için bolca kekik kullanın.

Vücudunuzun beslenme açısından asit-alkali dengesi için etin yanında bolca sebze-salata tüketin.

Etin en kolay hazmedildiği pişirme şekli, ağır ateşte veya düşük hararetteki fırında yavaş yavaş saatlerce pişirilmesiyle oluşuyor. Dolayısıyla vaktiniz varsa eti uzun uzun pişirin.

Kurban etini ise pişirirken içine yağ ilave etmeyin. Etin kendi yağı yeterli.

Saray Usülü Kuzu Kapama tarifi

Malzemeler: İncik veya 1 kuzu kol, veya 1 kg. kuzu eti, 1 kg. arpacık soğanı, 200 gram sarımsak, 7-8 sap dereotu, 7-8 sap maydanoz, defne yaprağı, 7-8 adet tatlı erik, 1 avuç kuru üzüm.

Bütün veya parça halindeki kuzu etini arpacık soğanı ve sarımsakla beraber çok hafif ateşte yarım saat yavaşça kavurun. Ardından bir toprak tencerenin ya da bakır tepsinin içine alın. Torak tencere ya da bakır tepsiyi baş aşağı döndürerek bir tencerenin içine yerleştirerek kapatın. 2.5 saat çok yavaş ateşte pişirin. Sonra içine tatlı erikleri, kuru üzümleri, defne yaprağını, tuzunu ve karabiberini ilave edin. 25 dk daha pişirmeye devam edin. En arka üzerine limon sıkın ve ince ince kıydığınız maydanoz ile dereotunu süsleyerek ilave edin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Sindirim için meyve-sebze suyu

-1 adet salatalık (iri dilimlenmiş)

-4 adet kereviz (yapraklarıyla beraber iri dilimlenmiş)

-2 adet kivi (iri dilimlenmiş)

Karışımı meyve sıkacağı yardımıyla ya da blenderdan geçirerek sıkıp iyice karıştırınız ve bekletmeden tüketin.

Araştırmalar salatalıktaki bileşenlerin böbreklerde taş oluşumunu engelleyebildiğini ortaya koydu. Kereviz, sindirime yardımcı olurken, kivi ise enzimler sayesinde vücudun gereksinim duyduğu yararlı maddeleri en büyük verimle almasını sağlar.

18 Haziran 2017

Paylaş: