• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

ÇOCUKLARIN BESLENMESİ

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Çocuklar ve beslenme

18.09.2016 Pazar

Çocuklarınızın tazecik bedenleri ve organlarının sağlıksız besinler ile kirlenmesine izin vermeyin. Onları sağlıklı beslenmeleri için teşvik edin, örnek olun...

Sürekli yiyecek içecek reklamlarının bombardımanında olduğunuz bu çağda çocukların beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması çok önemli. Onların tazecik bedenleri ve organlarının sağlıksız yiyecek ve katkı maddeleri ile kirlenmesine izin vermeyin.

Çoçukların beslenmesinde dikkat edilecek noktalar

-Evde yağ ve şeker içeriği yüksek besinler bulundurmayın. Kızarmış patates, kurabiye, dondurma, işlemden geçmiş kuruyemiş, çikolata, şekerleme, asitli içecekler gibi.

-Çocuk yiyeceğin kalorisi yerine sağlıklı olup olmadığını düşünmeli. Onu daha iyi düşünebilmesine, hareket edebilmesine, daha iyi diş yapısına, daha güzel cilt ve saçlara sahip olabileceğini bilmesi sağlıklı yiyeceklere karşı ilgisini uyandıracaktır.

-Su içme alışkanlığı kazanmaları çok önemli. Susadıklarında artık bedenlerinin çok susuz kaldığını, su içmek için susamayı beklememeyi, suyun bedenlerini temizlediğini öğretin.

-Çocuklar atıştırmayı sever. Bunun için cips yerine doğal kuruyemiş; bisküvi, kek, kurabiye yerine elma, havuç, salatalık, yoğurt, süt verin.

-Çocuğunuz çok istiyorsa evde organik undan, pekmez, taze ve kuru meyvelerle şekersiz kek pişirebilirsiniz.

Sağlıklı alışkanlıkları kazandırmak

-Sağlıklı yiyecekler hakkında sık sık konuşmak, birlikte yemek yapmak, organik pazarlara, semt pazarlarına gitmek, evde bahçe yoksa da saksıda birlikte domates, maydanoz yetiştirmek çocukların yemeye, bedenlerine hatta doğaya bakış acısını zenginleştirecektir.

-Yemek yemeyi bir ceza-ödül durumuna sokmayın. Yemekten sonra tatlı-şeker ödülü vermeyin.

-Her kutlama pastayla olmak zorunda değil. Çocuklar böyle bir kutlamayı bir sportif aktivitede, resim atölyesinde, çiftlikte, doğa gezisinde, karaoke partisinde ya da ilgi alanlarına göre bir müzede yapabilirler.

-Eve misafirliğe gelenlerin hediyesi çikolata, pasta ve benzeri olmasın, bu konuda onları kesin bir dille uyarın.

-Çocuğunuza bakan bir yardımcınız ya da büyükleriniz varsa gizli gizli çikolata ve şeker vermemesi konusunda mutlaka mutabakata varın.

-Çocuğunuz fast food seviyorsa, bunu haftada bir kere ile sınırlayın ve böyle yerlere gitmek İçin isteksiz davranın.

-Çikolata için kendini yerden yere atan çocuklarla ilgilenmeyin. Eğer onun inadı size galip geliyorsa ileride çok işiniz olacak demektir. Bu durumdaki bir çocuk duygusal eksiklik yaşıyor olabilir, dikkatli olmalısınız.

-Çocuğunuz özellikle ergenlik döneminde doktor kontrolü harici hiçbir zayıflama ilacı kullanmamalı, iştah kestiği gerekçesiyle sigara, ilaç ya da uyuşturuculara yönelmemeli. Bu konuda kontrolü elden bırakmamalısınız.

-Çocuklara yiyecek ve içeceklerle ilgili her şeyi anlatın. Nasıl yetişir, sofraya gelene kadar hangi işlemlerden geçer, yedikten sonra vücutta neler olur...

Evde dans edip egzersiz yapın

-Çocuğunuzun hayatında severek yaptığı en az bir spor bulunsun. Çocuğunuz egzersizi doğal bir yaşam biçimi gibi görürse yapmak için hiç zorlanmayacaktır. Hatta evde birlikte dans etmek, dışarıda top oynamak, birlikte yüzmek ya da tenis oynamak her ikinize de çok iyi gelecektir.

-İp atlamak, sek sek oynamak, sırtüstü yüzmek de boyu uzatır unutmayın.

-Egzersiz ayrıca kız çocuklarda erken ergenliğe neredeyse önleyici etki yapar.

Peki ne yesin bu çoçuklar?

-Çocuklar günde yaklaşık üçer saat arayla altı öğün tüketmeliler.

-Her gün bir yumurta

-İki bardak süt ya da buna eşdeğer yoğurt, ayran, kefir, peynir yemeliler.

-Haftada dört kez kırmızı et, üç kez beyaz et, iki kez tahıllı yiyecek ihtiyaçları vardır. Bulgur pilavı veya kepekli makarna da haftada bir kez yenilebilir.

-Omega 3 kaynağı balığın çocukların zihin gelişimi üzerine etkilerini uzun zamandır biliyoruz, balık yemeyi atlamayın.

-Günde bir kez taze sebze, günde iki kez de taze meyve yemeliler.

-Kuruyemiş, ceviz, fıstık, badem, kuru üzümü günde bir avucu geçmemek şartıyla yiyebilirler. Ancak kuruyemişin işlenmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.

-Bitki ve meyve çayları çocuklar için çok hoş olacaktır. Bu çayları soğutulmuş olarak buzlu limonlu da servis edebilirsiniz.

-Çocuk günde yarım litreden fazla süt içiyorsa demir eksikliği anemisi görülebilir. Büyüme için çok önemli olan demir eksikliği durumu varsa mutlaka danışmalısınız.

Yazarın Önceki Yazıları

11.06.2017

Hücrelerinizin pasını silin!

04.06.2017

Kronik hastalığı olanlar nasıl oruç tutmalı?

28.05.2017

Ramazan’da az tuz bol yeşillik tüketin

21.05.2017

18 Haziran 2017

Paylaş: