• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

UYKU ve GENÇLİK

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

İyi uyuyun genç kalın!

Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazı kaliteli bir uykudur. 11:00-03:00 arasında uyumaya ve teknolojik cihazlardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

20.11.2016 Pazar

Yaşlanmaya karşı alınacak önlemlerden biri de gerektiği gibi uyumak. Bedenimiz için en kıymetli uyku, gece saat 11:00-03:00 saatleri arasında ve tam karanlık vaziyette uyunan uyku. Çünkü bu saatte vücudu onaran iki önemli hormon yani melatonin ve büyüme hormonu salgılanıyor. Bu hormonlar bir bakıma hücrelerimizi genç tutuyor.

İyi bir uyku için aç karnına yatın

- Teknolojik cihazlardan uzak durun: Akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar melatonin hormonunu etkileyen yoğun miktarda kısa dalga boylu mavi ışık üretir. Bu sebeple kişi daha geç uykuya dalar ve derin uyku evresi de kısalır. Bu durum kalitesiz bir uykuya yol açar.

- Ne soğuk ne sıcak: Yatak odası için önerilen en iyi sıcaklık 18-21 derecedir. Fazla sıcak kalitesiz bir uykuya yol açabilir, soğuk ise uykuya dalmayı güçleştirir. Çünkü beden sıcak kalabilmek için savaşır.

- Uyku ilaçları genellikle melatonin içerir. Melatonin açısından zengin olan vişne suyu ise uyku haplarından çok daha iyi bir sonuç veriyor.

- Tok karnına uyuyanlarda vücut, enerjisini yoğun olarak mide ve bağırsakları boşaltmak ve yenilenleri hazmetmek için harcar. Oysa enerjisini bedeni yenilemek için kullanması gerekir. Ayrıca tokluk sonrası salgılanan insülin hormonu bir dizi biyokimyasal reaksiyona neden olarak büyüme hormonu ve melatonin salgılanmasını azaltır.

- Son sigara :Araştırmalar gün içinde içilen her sigaranın uykudan 1-2 dakika çaldığını gösteriyor. Hayvan deneyleri ise nikotinin akciğer ve beyindeki biyolojik saat proteinini bozduğu gösterdi.

- Akşamüstleri ve akşamları geç saatlerde çay, kahve, çikolata gibi kafein ve tinin içeriği yüksek yiyecek içecekleri tüketmeyin. Yoğun ve stresli bir günün ardından gece uykuya dalmakta zorlanıyorsanız gece yatarken gevşetici etkisi olan papatya ve melisa çayları içebilirsiniz.

- Uyumadan önce olumlu duygular içinde olmaya özen göstermelisiniz.

6 saatten daha az uyumak

-Viral ve bakteriyel enfeksiyon riskini artırıp, yorgunluğa neden oluyor.

- Kalp ve damarların direncini azaltıyor.

- Dikkati dağıtıyor.

- Unutkanlık ve gerginliği artırıyor. Gerginlik, stres artışı ise hastalıkları tetikliyor.

- Yapılan araştırmalar kaliteli uykunun öğrenmeyi olumlu etkilediğini gösteriyor.

- Uykusuzluk aşırı yemek yeme gibi iştah bozukluğuna da yol açabilir.

- Yetersiz uyku kişiye kendisini yaşlı hissettirip, hücreler üzerindeki yaşlanmayı da hızlandırıyor.

18 Haziran 2017

Paylaş: