• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

SUNİ KARBONHİDRATLAR...

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Suni karbonhidratlar vücudumuzu kirletiyor

Karbonhidratların 1 gramı ancak 4 kalori verir. Ancak karbonhidratı yağ ve şekerle birleştirerek tüketirseniz; kilo alma yolunda sağlam adımlarla ilerlersiniz!

Karbonhidratlar dünyanın neresinde hangi zaman ve kültürde olursa olsun binlerce yıldır insanlar tarafından sevilerek tüketilmiştir. Maliyeti düşük besin maddelerinden oldukları için de zengin fakir herkesin sofrasında bulunurlar.

-Doğal karbonhidratlar;

Arpa, buğday, kepek gibi tahıllar

Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller

Patates, turp, pancar gibi nişastalı sebzeler

Bal ve meyvelerdir.

-Suni karbonhidratlar ise;

Beyaz undan yapılan makarna, poğaça, börek, erişte, ekmek gibi besinler

Beyaz - esmer şekerin içine katıldığı reçel, şekerleme, hamurlu ya da sütlü tatlı, çikolata gibi yiyecekler

Ayrıca suni karbonhidratların kurabiye, pasta gibi şekerli ve unlu mamullerde, paketlenmiş ürünlerde olduğunu unutmamalısınız.

Rafine gıdalar vücudumuzu yıpratıyor

Doğal karbonhidratlar vücudumuz tarafından tamamen sindirilirler. Böylece sonuçta temiz atık üretirler. Bu durum da vücudumuzu yormayacağı için sağlığımız açısından çok önemlidir. Oysa beyaz undan yapılmış ve rafine edilmiş yiyecekleri sindirmek vücut için zordur. Yeterince sindirilip, yakılıp enerjiye dönüştürülemezse yağ olarak birikir, ayrıca diğer yiyeceklerin sindirimini de zorlaştırırlar. Suni karbonhidratlar ise daha da hızlı emilirler. Bu nedenle suni karbonhidrat tükettiğiniz bir öğün sonrasında çok daha kısa bir sürede açlık hissederiz. Doğal karbonhidratlar ise kan şekerini aşırıya kaçmadan yavaş yavaş yükselterek dengede tutarlar.

Gramı dört kalori

Karbonhidratların 1 gramı ancak 4 kalori verir. Yani tek başına makul miktarlarda veya sebzelerle ya da az miktarda proteinle beraber tüketilirse kilo alma yönünde problem yaratmaz. Ancak karbonhidratı yağ ve şekerle birleştirerek tüketirseniz; kilo alma yolunda sağlam adımlarla ilerliyorsunuz demektir!

Vücudunuz karbonhidrat bulamazsa, enerjisini proteinlerden sağlar. Bu nedenle hem protein içeren gıdalara ağırlık vereceğiz hem de enzim işlemleri açısından protein kadar yüksek değeri olan sebzeleri bol miktarda tüketmenizi önermek isteriz. Yan tarafta yer alan örnek beslenmede protein ve sebze zengini olan beslenme listeniz suni karbonhidratlar olmadan da tokluk hissetmenizi sağlayacak.

Ancak düşük karbonhidrat düzeyli bir diyeti sürekli uygulamak, çeşitli problemlere neden olabilir. Bu nedenle karbonhidrat sadece bir hafta için azaltılmalı, ancak aşırıya kaçılmamalı.

Karbonhidratsız diyet

Sabah

Birkaç damla limon sıkılmış ılık limonlu su

Kahvaltı

1 katı yumurta

2 dilim yarım yağlı beyaz peynir

Bol yeşillik

1-2 bardak çay

İki saat sonra

1 bardak su

İnce 1 dilim meyve

Öğle

Yemekten yarım saat önce 1 bardak su

Izgara et

Limitsiz salata

İki saat sonra

2 bardak su

2 bardak sebze suyu

İkindi

1 bardak sebze suyu

Akşam

100 gram haşlanmış beyaz veya kırmızı et

Salata

İki saat sonra

1 bardak su

1 porsiyon meyve



Paylaş: