• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

VEGAN ve ÇİĞ BESLENME

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Vegan ve çiğ beslenme zamanı

Vegan ve çiğ gıdalarla beslenerek, hem biyolojik hem de fiziksel olarak daha genç, zinde ve diri hissedeceğinizi belirtmeliyiz.

Hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeden beslenmeye vegan beslenme diyoruz. Katı vegan beslenmede et, balık, tavuk, süt, süt ürünleri, yumurta yer almıyor. Başka bir deyişle sadece doğadan ve topraktan gelen yiyeceklerde besleniliyor.

Çiğ beslenmede ise işi bir adım daha ileri götürüp, doğal besin maddelerini sadece çiğ olarak tüketmek söz konusu.

Çiğ beslenirseniz insanların ateşi bulmadan önceki dönemlerdeki yaklaşık 1 milyon yıl önceki beslenme şeklini uygulamış ve atalarımızın en doğal beslenme şekline dönmüş olursunuz.

Her iki beslenme şeklinin de günümüz koşullarında çok zor olduğunu kabul etmeliyiz.

Ancak biyolojik yaşınızı da aşağıya doğru çekeceğini ve hem biyolojik hem de fiziksel olarak daha genç, zinde ve diri hissedeceğinizi belirtmeliyiz.

Vegan beslenmeyi rahat uygulayabilmek için vücudunuzun hem temizlenmiş hem de disiplin kazanmış olması gerekir.

Her lokmayı 30 defa çiğnemelisiniz

Sağlıklı olabilmek için vücut ağırlığımızın her 1 kg’ı için 1 gram protein tüketmek yeterlidir.

Karbonhidratların ve nişastalı sebzelerin sindirimi daha ağızda iken başlar. Bu nedenle aldığınız her lokmayı en az 30 kez çiğnemelisiniz. Aksi taktirde sindirim problemleri yaşarsınız.

Buzdolabından çıkarıp hemen yemeyin

Yiyecek veya içeceklerinizi buzdolabından çıktığı gibi hemen yemeyin. Yarım saat kadar oda sıcaklığın da ısınmasını bekleyin. Çünkü sindirim enzimleri 37°’nin üzerinde çalışıyorlar.

Meyveleri tek başına ya da yemekten yarım saat önce tüketin. Yemeğin üzerine hemen meyve yemek çok kolay sindirilebilecek meyvelerin bütün yediklerinizle beraber sindirimi zorlaştırmasına yol açar.

Çiğ besinlerin oranı 3/4’ten yüksekse...

Pişirme işlemi birçok besinde sindirimi kolaylaştırıyor ve vücudumuzun enerjisinin kalan kısmını yaratıcılığa, medeniyete katkıda bulunmak için harcayabiliyoruz. Ancak bu durum bütün besinler için geçerli değil. Ayrıca besinler pişirildiği zaman sadece enzimlerini değil A, B, C vitaminlerini ve folikasitlerini büyük oranda kaybediyor. Pişen minerallerin,enzimlerin emilimi zorlaşıyor. Eğer beslenmenizde çiğ besinlerin oranı 3/4 ten yüksekse enerji seviyeniz artar ve bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir. Böylece daha dinç olursunuz ve daha geç yaşlanırsınız.

Yediğiniz besinlerdeki kalori miktarları önemli değildir. Birbirlerine oranlı olmaları ve abartılı miktarda tüketilmemeleri daha önemlidir.

Vegan Beslenme Listesi

Sabah

Birkaç damla limon damlatılmış bir bardak su

Kahvaltı

Bir porsiyon meyve

Ara öğün

Bir bardak su

Beş adet çiğ badem

Yemekten yarım saat önce

Bir bardak su

Öğlen

Limitsiz sebze çorbası

Kısır

Limitsiz yeşil salata

Ara öğün

İki bardak su

Bir dilim meyve

İkindi

Bir porsiyon meyve

Yemekten yarım saat önce

Bir bardak su

Akşam

Sebze yemeği

Haşlanmış mercimekli salata

Gece

Bir bardak su

Sebze kokteyli veya suyu

Yatmadan önce

Bir bardak su

Kuru yemişleri 8-10 saat suda bekletin

Tohumları ve kuru yemişleri 8-10 saat suda bekletirseniz enzimlerini daha fazla canlı tutabilirsiniz. İsterseniz besinleri kabukları ile de tüketebilirsiniz. Ancak günümüz şartlarında kabukların pestisit gibi zararlı ilaçlar taşımaması önemlidir. Coğrafyamızdan uzaklarda yetişen sebze-meyveler çoğunlukla uçakla geliyor. Uçakla ulaşım ise gibi atmosferi ciddi oranda kirletiyor. Kendi coğrafyamızda yetişen sebze meyvelerle beslenmek genetik uyumun yanısıra doğaya yapacağınız katkıyı da gerçekleştirecek...


Paylaş: