• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

ZAYIFLAMANIN MATEMATİĞİ

Diğer yazılar

Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

tüm yazıları
e-posta gönder

Zayıflamanın matematiğini çözün

Sağlıklı kilo vermek ve kilonuzu korumak için vücudun işleyişini iyi bilmek gerekiyor. Vücudunuzun işleyişini öğrendiğinizde kilo vermeniz de kolaylaşacak.

Sağlıklı kilo vermek ve korumak için vücudun işleyişini iyi bilmek gerek. Vücudunuzu işleyişini öğrendiğinizde kilo vermeniz kolaylaşacak.

KALBİN YÜKÜNÜ AZALTIN

Vücudun her 1 kilogramını yaşatabilmek için uçları bir birine eklendiğinde 2.5 km uzunluğunda bir kılcal damar ağınızı kanınız, oksijeniniz, besinlerinizle beslemek zorundasınız. Alınan her 1 kg için, uç uca eklendiğinde 3 km’yi bulan bir damar ağı örmek zorunda kalınır. 3 kg veren kişi kalbin fazladan kan göndermek zorunda olduğu yaklaşık 9 km’lik damar ağını besleyip oksijenlendirmek yükünden kurtulur. Böylelikle kalbin iş yükü azalır ve tansiyon normale döner. Eğer düzenli egzersiz yapar, ve iyi bir yaşam planı uygularsanız bu muhteşem yapıyı yani vücudunuzu, kalp-damar sisteminizi sağlıkla korursunuz. Ve düşük kalorili diyet programlarını egzersiz yapmadan uygularsanız metabolizma yavaşlar ve doğal bir koruma mekanizması olarak yağ depolarsınız Vücutta yağ oranınız artıkça metabolizmanız yavaşlar. Kas oranınız artıkça metabolizmanız hızlanır.

Spor salonlarına gidip deli danalar gibi koşulması yanlış bir yöntem.

% 40

12 saatten uzun süre aç kaldığınızda metabolizma hızınız yaklaşık yüzde 40 azalır öğün atladığınızda vücudunuz yağ depolamaya geçer.

45 DAKİKADA YAĞLAR?YANSIN

Lipaz yani yağ yakan enzim egzersizle hatta yarım saatlik basit bir yürüyüşle bile aktifleşir. Spor salonları dışında, açık havada, tempolu bir şekilde günde 45 dakika yapılan bir yürüyüşü programlamak diğer sporlardan çok daha kolaydır. Çünkü yürüyüş sürdürülmesi kolay olan bir spordur. Spor deyince, kalp atım hızını artıran sporlar akla geliyor. Oysa spor yaparken ana hedefiniz vücudunuzun siz yıpranmadan oksijenlenmesi, yenilenip beslenmesi olmalıdır. Yavaş tempolu yürüyüşlerde, pilateste, Thai-chi,chi-gong gibi sporlarda vücudunuzun kas ve eklemlerinizin esnekliği elastikiyeti artar. Bu da biyolojik yaş tespitlerinde çok önemli bir parametredir.

30 YAŞ

Erkekler 30 yaşında 45, kadınlar ise 35 şınav çekebilir. Bu sayı her iki cinste de 10 yılda 20 adet azalabilir. Hiç egzersiz yapmazsanız 35 yaşından itibaren her 10 yılda bir kas kütlenizin yüzde 5'ini kaybedersiniz.

BAZAL METABOLİZMAYI ÖĞRENİN

Bir canlının dinlenme sırasında istemli kas hareketi yapmadan, vücut canlılık olaylarının sürmesi için gereken metabolizmaya bazal metabolizma diyoruz. Bu da vücudun canlılığını sürdürebilmesi için yiyeceklere ihtiyacı var anlamına geliyor. Yaşla birlikte bazal metabolizma ihtiyacı düşer.

- 180 cm boyunda 80 kg ağırlığında 25 yaşındaki bir erkeğin bazal metabolizması 1892 kalori, aynı özelliklere sahip kadının ise 1610 kkal

- 170 cm boyunda 70 kg ve 25 yaşındaki bir kadının bazal metabolizması 1500 kkal iken, aynı boy ve aynı kilodaki kadın 45 yaşına geldiğinde bu değer 1400 kkal olur.

Günlük faaliyetler metabolizmayı nasıl etkiliyor?

65 ve 85 kg ağırlığında iki kişi üzerinden, 60 dakikalık faaliyet sonrası ortaya çıkabilecek değerler.



Paylaş: