• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Basından Yazılar

YENİ YILDA PIRIL PIRIL HAFIZA

Diğer yazılar

Gazetevatan.com » Yazarlar » Yeni yılda pırıl pırıl hafıza

Yeni yılda pırıl pırıl hafıza

Yorum Yaz


Dr. Yasemin Arslan Dt. Şule Arslan

iletişim

Stres düzeyiniz yükseldikçe anı düşünmek ve ona konsantre olmakta zorlanırsınız. Anı yaşayabiliyor musunuz? Zor dediğinizi duyar gibiyiz! Anda kalmayı başarırsanız, geçmişin ve geleceğin yükünden, stresinden arınırsınız. Büyük olasılıkla geçmişte yaptıklarınızın bedelini ödediniz ve gelecek henüz gelmedi. Böyle yaşayınca yüklerinizden arınıp daha çok gençleşirsiniz.İnsanların üzüntü ve kaygılarının nedeni çok büyük bir oranda gelecekte hiç oluşmayacak kötü ihtimaller nedeniyledir. Ana konsantre olma, hafıza çalışmaları yaparak bu davranış şeklini öğrenebilirsiniz. Haydi dönün bu ana ve hafıza çalışmalarıyla gençleşin…

1- Ana konsantrasyon hafıza testi çalışması

Birden itibaren rakamları saymaya başlayın. Bir müddet sonra kendinizi zihniniz dağılmış olarak yakalayacaksınız. En son saydığınız rakamı hatırlamaya çalışın ve not edin. Şimdi tekrar saymaya başlayın. Gittikçe daha yüksek rakamlara ulaştığınızı göreceksiniz.

2- İşitsel hafıza testi çalışması

Bir arkadaşınız size bir kelime söylesin. Sonra siz arkadaşınıza söylediği o kelimeyi söyleyin, hem de bir kelime siz ekleyin. Ardından arkadaşınız bir kelime daha ilave ederek söylesin. Sonra yine sıra sizde. Böylelikle işitsel hafızanızda hatırlama yeteneğinizi geliştirmiş olacaksınız.

3- Görsel hafıza testi çalışması

Bir arkadaşınız boş bir masaya üç adet obje koysun. Siz sadece 1 saniye süreyle buna bakın ve başınızı başka yöne çevirin. Sonra gördüğünüz üç objeyi hatırlamaya çalışın. Ardından bir obje daha koysun, ardından bir tane daha. Böylece görsel hafızanızda hatırlama tekniğinizi geliştirmiş olacaksınız.

Ayrıca hafızanızı korumak için karşınızdaki kişilere bir şeyler öğretin. Öğretmek beyninizin yaşlanmasını önler. Çünkü bir bilgiyi başkalarına açıklarken kendi bildiklerinizi tekrar etmiş olursunuz. Bu da hafızanızı kuvvetlendirir.

Zinde bir zihin için

- Kaliteli uyku zinde bir zihin için olmazsa olmazdır.

- Gün içinde 20-30 dakikalık küçük şekerlemeler zihnin çalışma performansını artırıyor ancak bu sürenin uzaması derin uykuya geçişi kolaylaştırıyor ve uyanıldığında kötü hissedilmesine neden oluyor.

- Düzenli egzersiz yapanlarda beyinde yeni hücreler gelişiyor ve aktifleşiyor. Üç ay boyunca haftada sadece üç gün birer saat yürümek bile yeni yolaklar oluşturup bir anlamda beynin hacmini artırıyor.

- Düzenli egzersiz yapanlarda beyinde en fazla gelişen bölge hafıza ve algılamayla ilişkili hipokampüs alanıdır. Üç ay boyunca egzersiz yapanlarda beyin gençleşir.

- Zinde bir zihin için B grubu vitaminler (özellikle B6 ve B12), D vitamini, folik asit, E vitamini, ceviz, kabak çekirdeğinin yanı sıra tam tahıllardan oluşmuş bir beslenme tarzı (yani tahıl, tam buğday ekmeği, makarnası, buğday kepeği, ruşeym, aşurelik buğday, kara buğday, bulgur), yaban mersini, domates, siyah üzüm ve brokoli başta olmak üzere tüm taze sebze meyveler ve Omega 3 için balık yemeyi kesinlikle atlamamalısınız. Ayrıca adaçayı, melisa çayı ve sınırlı miktarda kafeinin de beyin fonksiyonlarını koruyucu özelliği biliniyor. Anadolu halkları kafeini daha iyi tolere ediyor.

- Beyaz undan yapılmış yiyecekler, rafine karbonhidratlar, bisküvi, kek, börek, kurabiye ve türevleri, şeker ve reçel türevleri, tatlı-pasta türevleri, sigara ve alkolün kullanımı da zinde bir zihne veda etmenizi kolaylaştıracak faktörler.

- Dikkat ettiyseniz zihni korumak için yapılanlarla kalbi korumak için yapılanlar çok benzerdir!


Paylaş: