Sigarayı bırakmak ne kadar zor?
Neden bazı insanlar hiç sigaraya gerek duymazken bazıları sigarasız yaşayamayacağını düşünüyor ? Bunun cevabı stres, sigara içilmediğinde sinirli, gergin hissetme, olaylarla başa çıkamama endişesi vb. olabilir mi? Öyleyse sigara içen kişi sigaraya başlamadan önce hayatını nasıl devam ettirebiliyordu, sorunlarının üstesinden nasıl geliyordu? Kaldı ki biz bugüne kadar sigaranın herhangi bir sorunu çözdüğüne rastlamadık ! Peki nasıl oluyor da bunca insan ölümcül sonuçlarınıbildiği halde sigara içmeye devam edebiliyor ?
Bu sorunun cevabı nikotine olan fiziksel bağımlılığı bilinç dışının sigaranın ölümcül olduğunu ayırt edememesinde gizli.
SİGARA BIRAKMAYI KOLAYLAŞTIRAN 5 ADIM
AKUPUNKTUR :Nikotin-dopamin döngüsünü kırarak fiziksel bağımlılığı geriletir.
TELKİN; Bilinç dışına telkinleri yerleştirerek psikolojik bağımlılığı geriletir
NLP; Sigarasız bir yaşamda güçlü durmanızı sağlar.
BASİT MEDİTASYON ÇALIŞMALARI ; Sigarasız yaşama uyumun devamını sağlar.
NEFES TEKNİKLERİ : Farkındalık, konsantrasyon ve uyumu artırır, ayrıca detoks etkisi de fizksel olarak daha iyi hissettirir.
Nikotin çok iyi bildiğimiz gibi kana en hızlı karışan maddelerden biridir.İçtikten birkaç saniye sonra bu bilgi beyinde hipotalamusa ulaşır ve dopamin adında bir madde salgılanır. Aslında biz mutlu olduğumuzda, sevindiğimizde, kendimizi iyi hissettiğimizde zaten doğal olarak salgılanan dopamini nikotin zamanla neredeyse tekeline alır. Ve sanki sigara içmeden beyin dopamin salgılayamaz hale gelir. İlk zamanlar bu sahte iyi hissettirme duygusu için birkaç sigara yeterli olurken aylar geçtikçe birkaç sigarayla da yetinemez olursunuz ve doz artar ! Sigara içtikten sonra 20-25 dakika içinde nikotin kanda yarılanmaya başlar. Bu da bize tiryakilerin neden günde ortalama 20 sigara içtiğini söyler. Nikotin-dopamin döngüsünü kırdığımızda, dopaminin herhangi bir maddeye bağımlı olmadan salgılanmasını sağladığımız zaman ise sigaradan uzaklaştınız demektir. Sigara içenler aslında bu yoksunluk nedeniyle yanisigara içmeyen biri gibi olabilmek için sigara içerler. Yani sigara içmeyince oluşabilecek duygusundan korktuklarından ! İşte akupunktur bu noktada devreye girerek sigaranın tekelinde olan dopamin salgılanımını yeniden normale döndürür. Telkin ise bilinçaltını baskın güdü olan zevk duygusunun, sigarayla gerçekleştiğindeson derece ölümcül olduğunun ayırtına varmasına neden olacaktır. Üstelik telkinler doğru verildiğinde sigara bırakıldıktan sonra kilo da alınmaz. Doğru nefes almak bu zehri vücudunuzdan daha kısa zamanda atmanıza yardımcı olacak bir tekniktir ve basit meditasyon çalışmaları ve NLP de sigaraya dair psikolojik bağımlılığı kırar. Bir çok tiryaki sigara içmeyince oluşabilecek boşluk duygusundan ötürü sigarayı bırakmaktan çekinir ama normalde sigara içmeyen biri için bu boşluk duygusu mevcut değildir. Siz de sigaraya başlamadan önce bu böyleydi , böyle yaşıyordunuz, sigaraya ihtiyaç duymadan… Aslında sigara bu boşluk duygusunu kapatacağına zaten bu duygunun sebebidir. Bir sonraki sigara için ihtiyacı doğuran zaten sigaranın ta kendisidir ve bu zaman içinde sizi köleleştirir…
İlk sigara içişinizi hatırlayın...gözleriniz yanar,öksürürsünüz,mideniz bulanır...İşin aslı bedeniniz kendini bu zehre karşı korumaya çalışıyordur ama zamanla bağımlılık gelişir.Hatta ilk zamanlar bir-iki tane sigara yeterli olurken zaman geçtikçe miktar da artar.İşte böylece 1-2 sigara derken tuzağa düşülür.Aslında bu durum kendi seçiminiz bile değildir,kısa süre içinde hapsolduğunuz bir tuzaktır...Başlarda hemen herkes hala kontrolün kendisinde olduğunu sanır, ancak sigarayı bırakmaya karar verip bu kararın onu korkuttuğunu farkettiğinde tuzağa düşmüş olduğunu anlar...
Sigara sadece son yüzyılda tüm dünyada yaşanmış olan savaşlardan daha fazla insan öldürmüştür !