CİLDİNİZ İÇİN HANGİSİ? KOLLAJEN ,Q-10, ALA,EPA…
Genel görüşümüz daha güzel ve parlak bir cilt için yeterli ve dengeli beslenmeyi yiyeceklerden sağlamak olsa da gerekli olduğu zamanlarda, doktor kontrolünde olmak ve herhangi bir tedavi yaptırdığınızda mutlaka doktorunuza bilgi vermek kaydıyla bazı vitamin-mineral ve yağları içeren ağızdan alınan preperat şeklindeki destek ürünler de işe yarayabiliyor.
Bu ürünler çoğunlukla antioksidan , yangı önleyici, HLA, elastin, kollagen yapımını artırıcı vb. özelliğe sahip ürünlerdir. En fazla kullanılan ürün omega 3, selenyum, çinko, Co enzim Q-10, L-carnitin, efervesant olmayan C vitaminleri, D vitamini, ALA, GLA, likopen, E vitamini, kataşin içeren bitki özütleri, EPO(evening primrose oil) ,CLA, glukozamin isoflavanol, EPA, DHA …
Bu destek ürünlerin de karaciğer ve böbrekten geçerek vücuttan atıldığını, rastgele kullanmanın sıkıntı yaratabileceğini bilerek mutlaka kontrol altında kullanmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada aktarlardan alınan bitkisel karışımlara da değinelim. Bilinçsizce kullanılan bitkisel olduğu için masum gibi görünen bitkisel çay vb. ürünler, karışımlar bazen tehlikeli olabiliyor. İlaç üretimlerinin de temelde bitki özütlerinden ve etken maddelerinin hesaplanarak bir preperat içine mg.lar düzeyinde konulduğunu ve tek bir preperat(hap) yerine 3-4 hapı birden aldığınızı düşünürseniz gerçekten de hapı yuttuğunuzu anlarsınız! İster vitamin –mineral-yağ içerikli besin desteği olsun, ister aktardan aldığınız bitki özleri olsun(ki besin destekleri kontrollü olarak üretilirler ) mutlaka doktorunuza danışın!
Son yıllarda hayatımıza giren bir başka yenilik de kozmo-farma sotikler. Krem bazlı veya losyon bazlı bu cilt bakım ürünleri doğru kullanıldığında fark yaratabiliyor. Bunlar kısaca; A vitamini (Retinol) ,B3 vitamini, B5 vitamini, C vitamini, E vitamini, ikili-üçlü-dörtlü peptid içeren ürünler, Co-enzim Q-10, ALA, AHA, Aloe vera, resveratrol, DMAE, ferrulik asit, meyan kökü özü, çinko, yeşil çay özütü, yosun özü,lesitin, nar özütü, gingko biloba, zeytinyağı özütü gibi içeriği olan, eczanelerde satılan ürünler.
Ancak hepsi birbirinden farklı ihtiyaca göre üretilmiş ve kullanım şekli acısından da farklı ürünler. Örneğin
A, C ve E vitamini ışıktan etkilendiği için gece kullanılırken,
ALA içerikli kremler ağızdan alınan omega 3 desteğiyle kullanılmalı.
Kollajen molekülünün ise büyüklüğü sebebiyle cilde sürüldüğünde cilt bariyerini geçemeyeceğini belirtelim.
Ayrıca kokulu, sodyum lauryl sülfatlı, pH stabilizatörlü, parabenli ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Yaş, cildin durumu, yapılacak olan medikal estetik tedaviler, yaşam tarzı gibi birçok parametre işin içine girince konu iyice karmaşıklaşıyor. Bu durumda yapılacak en doğru çözüm doktorunuzdan yardım almak. Çoğunlukla ihtiyaca uygun bir medikal-estetik uygulamanın (vitamin enjeksiyonları , PRP ,kimyasal peeling , gençlik aşısı ) yanı sıra iyi bir güneş koruyucu, iyi bir göz çevresi kremi ve hiç de pahalı olmayan bir nemlendirici yeterli oluyor ! Biz hastalarımıza ancak daha komplike durumlarda yoğun ürün kullanımını öneriyoruz.