• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Blog

Diş beyazlatma (bleaching)

Günümüzde canlı dişlerde yapılan beyazlatma (bleaching) işlemi oldukça yüz güldürücü sonuçlar veren, kolay uygulanan, etkinliği uzun süreli çok popüler bir tedavidir. Beyazlatma tedavisiyle daha parlak, daha beyaz, daha hijyen, daha genç ve dolayısıyla çekici bir gülüşe ulaşmak mümkün. Ancak her tedavide olduğu gibi doğru vaka seçimi bleaching tedavisi için de geçerli. Bilimin hızla gelişmesi bleaching tedavilerine de yansımış, günümüzde oldukça etkin ve güvenilir malzemeler kullanmamıza olanak sağlamıştır.

Çay, kahve, sigara, sigar, şarap, puro ve bazı gıdaların renklendirmesi sonucu oluşan, dişin en üst mine tabakasına yerleşen renklenmeler polishing ( cila) uygulamasıyla giderilirken bazı hastalıklar ve ilaç kullanımı ya da yaşın ilerlemesiyle birlikte gelişen dentin tabakasını da etkileyen renklenmelerde bleaching tedavisi yapmak gereklidir. Bazen de dişler yapısal olarak koyu ya da sarı renklidir. Bu durumların hemen hemen tümünde beyazlatma tedavisi oldukça başarılıdır. Ön bölge dişlerinde renkleşme söz konusu olduğunda ve dişlerde şekil, form ve fonksiyon bozukluğu bulunmadığında minimal invaziv tedavi yaklaşımıyla öncelik daima beyazlatma tedavilerinde olmalıdır.

Bu tedaviler sadece diş kliniğinde (office bleaching), sadece evde (home bleaching) ya da birlikte uygulanan tedavilerdir. Diş hekimi kontrolü olmadan beyazlatıcı amaçlı satılan ürünler ise bu tedavileri takiben devamlılığı sağlamak amacıyla ve yine mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.

Diş hekimine diş beyazlatma isteğiyle başvuran hastanın tüm ağız muayenesi yapıldıktan sonra diş ve ağız yapısı uygunsa önce diş taşı temizliği ve polishing (cila) yapılır. Ardından yaklaşık 1 saat sürecek ve belirlenen tüm dişlere uygulanacak office bleaching uygulamasına başlanır. Ofis uygulamalarında gerek varsa ilacın etkinliğini artırmak üzere bazı ışın cihazları da kullanılabilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra hastanın durumuna uygun etkinlikte bleaching uygulama aparatları verilir. Hasta ertesi günden itibaren evde işlemine başlayabilir. Ev uygulamaları duruma göre 5-15 gün arasındadır. Bu süre içinde beyazlatma ajanının içeriğine göre her akşam 1 saat ile tüm gece arasında değişen zaman aralıklarında “gece plağı” kullanılmalıdır. Gece plağı için hastadan ölçü alınır ve yumuşak, şeffaf vinil plaktan hastaya özel plak yapılır. Hasta, beyazlatma ajanını bu plağın içine bir miktar sıkarak kullanılır. Tedavi sırasında ve sonrasında dişlerde geçici bir süre için hassasiyet oluşabilir. Uygun diş macunları ve hassasiyet giderici ajanların kullanımı hastayı rahatlatır. Tüm bu işlemlerin bitiminde ise flor uygulaması yerinde olacaktır. Tedavi boyunca boyayıcı özelliğe sahip yiyecek-içecek tüketmemeye dikkat etmek gerekir.


Çok başarılı olan bu sistem uygun vaka seçildiğinde oldukça konforlu ve diş yapısına da zararsızdır. Bu özelliğiyle de estetik diş hekimliği uygulamalarında ilk sıralardaki yerini hak etmiştir.

02 Mayıs 2019

Paylaş: