• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Blog

DİYETİN 10 ALTIN KURALI

DİYETİN 10 ALTIN KURALI

Öncelikle belirtmek istiyoruz ki fazla kiloların nedeni gereğinden fazla beslenmemiz ve gereğinden az hareket etmemiz. Avcı-toplayıcı olan ilksel atalarımızın yiyecek bulabilmek için kadınların günde 9 km, erkeklerin 11 km yürüdüklerini ve bulabildikleri yiyeceklerin de kökler,saplar,otlar,yabani meyveler ve şanslılarsa av eti olduğunu hiç unutmamalısınız.Bir anlamda “insan” denilen organizmanın ayarları böyle.Ölçüler kaçınca denge bozuluyor.Şimdi gelin bu dengeyi doğru ayarlamanın 10 altın kuralına .

  1. Hedefinizi doğru belirleyin3 günde 5 kilo vermenin tıbbi olarak mümkün olmadığını biliyoruz.Diyete başladığınız ilk hafta daha fazla kilo verirken,örneğin 3. hafta kilo vermeniz duruyor gibi görünür.Oysa yağ yakımı başlamıştır.Fakat yağlar tartıda az çektiğinden kilo çok değişmemiştir ancak beden değişmeye başlamıştır.Diyete küsme tartıda az değişim olması nedeniyle en çok bu hafta görülür JKilo hedefi3 kilo-10 kilo gibi değil vücut ağırlığının %5i-%10u gibi olursa ve kiloyu vermek için yeterli bir zaman ayrılırsa başarılı olacağınız kesin !
  2. Yaşınıza uygun bir program seçinDiyete ve spora verilen vücut cevabı yaşla beraber değişiyor çünkü metabolizma aynı kalmıyor. Aynı kişide 30lu yaşlarda uygulanan programla, 45li yaşlarda uygulanan program bu sebeple aynı olmuyor.Biz binlerce hastamızdaki gözlemlerimizden yola çıkarak 45 yaş öncesi ve 45 yaş sonrası metabolizmaya göre düzenlenmiş birbirinden oldukça farklı iki program öneriyoruz.
  3. Hangi besinler size iyi geliyor,hafifletiyor hangi besinler kilo vermenizi durduruyor ,test edinVücut yapınız genetik mutasyonlar sonucunda bazı besinlere daha iyi uyum sağlamış,bazı besin gruplarıyla hiç uyuşmuyor olabilir.Gluten duyarlılığı,laktoz duyarlılığı,maya duyarlılığı bunlara örnektir. Vücudunuz vejetaryen beslenmeye veya veganlığa daha yatkın olabilir.Bu durumu test etmenin en iyi yolu farklı besin gruplarını birer hafta test etmektir.Hangi beslenmeyi uyguladığınızda daha kolay,zorlanmadan kilo verebiliyorsunuz,hangi beslenme sizi ağırlaştırıyor,kabızlığa yol açıyor ya da tüm beslenme biçimleri size uygun mu bedeninizi gözlemleyin.Bir yiyecek genel anlamda sağlıklı olsa bile sizin kilo vermenizi engelleyebilir.Metabolik faaliyetlerinizi gözlemlemek binlerce dolarlık testlerden daha güvenilir olacaktır.
  4. Düzenli egzersiz yapın.Düzenli egzersiz kas kütlesini önce artırır sonra sabit tutar. Kas hücreleri daha çok enerji harcayacağından metabolizmanız da hızlanmış olur.
  5. Kendinize “moral destek” vermeyi ihmal etmeyin.Güçlü bir psikoloji her alanda olduğu gibi zayıflarken de size yardımcı. Tavsiyemiz bu süreçte kimler size destek veriyorsa onlara daha yakın ,kimler moralinizi bozuyor,sizi yoldan çıkarıyorsa onlara daha mesafeli olmanız.
  6. Herkes kayar ama önce toparlanan kazanır.Diyetinizi yaparken arada ufak kaçamaklarınız olursa diyete küsmeyin,kaldığınız yerden devam edin.
  7. Her gün aynı saatlerde yemeye özen gösterin.Böyle bir disiplini kazanmanız bedeninizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.Eğer tıbbi bir sorununuz yoksa zaman zaman aralıklı açlık,oruç,akşam 18.00-sabah 10.00 arası açlık gibi programları uygulayın. 18.00-10.00 programında su,çay,bitki çayları ve sade kahveyi abartmamak kaydıyla içebilirsiniz.
  8. Diyet katili içeceklere ve yeterli uykuya dikkat edin.Kafede çok masum görünen bir şekersiz latte bazen küçük porsiyon bir tatlıya eşdeğer enerjiye sahip olabiliyor.Günde birkaç tane latte,cappucino,macciato benzeri kahve içiyorsanız dikkat.Eğer yanında bir de minik kurabiye,tatlı yiyorsanız kendinizi derhal durdurun.Kahvenin tatlı algısını da körelttiğini,bu nedenle daha yoğun tatlarla kahve içtiğinizi unutmayın.Light içeceklerin tehlikesini artık sağır sultan duyduğu için bahsetmiyoruz bile…Yetersiz uykunun da tatlı isteğini artırdığını belirtelim. Son dönemlerde uykuya ilişkin oldukça ilginç sonuçlar var.
  9. Günde 6-8 bardak su içmek hem zayıflamanıza hem genel sağlığınıza olumlu etkili.Yeterli miktarda su enerji düzeyinizin yükselmesini,hücresel atıklarınızın daha iyi uzaklaştırılmasını,böbreklerinizin daha etkin çalışmasını dolayısıyla ödem atılmasını kolaylaşmasını sağlayacak ayrıca cildinizi de güzelleştirecektir.
  10. Tokluk ölçeği geliştirin ve düşük kalorili de olsa fazla yemeyin. Açlık-tokluk durumunuza 1den 10a kadar puan verin.

1 çok aç,

3 hafif açlık,

5 doygunluk

,8 çok doygunluk,

10 kusacak kadar doygunluk hissinizi belirtsin. Diyet yaparken 1 durumuna gelmenizi önermeyiz çünkü çok fazla yiyebilirsiniz. 2-3 durumunda yemek yiyebilirsiniz. 5 durumunda ise artık yemeyi bırakın .Bir diğer önemli konu da az kalorili olduğu düşünülerek fazla yemek. Bu durum da midenizi gereksiz yere büyütecek ve fazladan grelin hormonu salınarak zaman içinde açlık hissinizi artıracaktır.

Tüm konuların daha geniş açıklamaları Doktor Kardeşlerle Zayıflama ve Doktor Kardeşlerle Zayıflama II kitaplarımızda da yer alıyor.Teşekkür ediyoruz…

Dr Yasemin Arslan- Dt Şule Arslan Anadolu

10 Şubat 2020

Paylaş: