• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Blog

DAHA RAHAT ORUÇ TUTMAK İÇİN

Kadim dinlerin ve öğretilerin hemen hepsinde bir gelenek olan oruç 2016 Nobel ödülleri sırasında da çokça konuşuldu. Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi tıpta “apopthosizis” olarak bilinen ve hücre açlığı ve buna bağlı olarak vücut için zararlı hücre ölümlerinin de dahil olduğu bir dizi olayı gösterdi. Bu bilgiden günlük yaşamımızda faydalanmamızın yolu ise oruç tutulsa da tutulmasa da vücudumuzun zaman zaman maruz kaldığı açlığın aslında sağlığımıza çok iyi geldiği. İşte sağlıkla oruç tutmak için bazı ipuçları...

Çok çay içmek susuzluğu artırır

İftarla sahur arasında en az 8 bardak su içmeye özen gösterin. Oruç sonrası ya da sahurda çay içmek birçok kişi için vazgeçilmez olsa da aşırıya kaçılmamalı. Çayın diüretik (vücuttan su attıran) özelliği dolayısıyle ertesi günü susuzluk belirtileri yaşabilirsiniz. Ancak bitki çaylarını tüketebilirsiniz.

Sahurda

-Kan şekerindeki hızlı iniş - çıkışlar açlık hissinizi etkileyeceğinden günlük 1 çay kaşığı toz tarçın tüketebilirsiniz.

-Baklagiller, bulgur pilavı, kinoa, yulaf ezmesi gibi yiyecekler kan şekeri kontrolü sağladığından aynı zamanda tokluk hissi de verirler.

-Lifli gıdalar bağırsaklardan emilim süreci uzun olduğundan ramazanda olmazsa olmazdır. Benzer biokimyasal süreçlerle şekerin emilimini de önlerler. Brokoli, bezelye, elma, ahududu, yulaf, enginar, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, nohut, avokado, fasülye , badem gibi.

-Yumurta çok değerli bir proteindir ve aynı zamanda tok tutucu olduğundan sahurda yemelisiniz.

-Muz ve avokado da tok tutucu meyvelerdendir. İftar - sahur arasında 2-3 porsiyon meyve canınızın tatlı istemesini engeller.

İftarda

-Zengin bir iftariyelik tabağı oldukça fazla tuz ve yağ içerdiğinden az tuzlu bir parça peynir, domates, birkaç tane zeytin, hurma, salatalık ve yeşilliklerden oluşan bir tabak çok daha akılcı bir seçimdir.

-İftarda orucunuzu açarken çorbanızı, suyunuzu içtikten sonra birkaç dakika midenizi dinlendirip yemeye öyle devam edin. Bu şekilde beslenme hem midenizi çok yormayacak hem de

sizi kalori bombardımanından koruyacaktır.

-Fırınlanmış, ızgara, haşlanmış, buğulanmış et ve balık çeşitlerinden sadece bir tanesinin sofrada olması yeterlidir.

-Et ve balık yerine zeytinyağlı bir yemek de sizi sağlıklı tutmaya ve doygunluk hissine yetecektir.

-Mevsim itibariyle de çok özlediğimiz domates ve salatalığın bol olduğu bir salatanız mutlaka olsun.

-Ev yapımı yoğurt, ayran ve kefir bağırsaklarda iyi bakterin çoğalmasını sağlıyor ve oluşturduğu dengeyle kötü bakterin ve mantarların çoğalmasını engelliyor. Ayrıca Uzakdoğu’da binlerce yıldır bilinen hatta ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsaklardan serotonin emilimini artırdığı için mutluluk hissinizi artırıyor.

-Omega 3 eksikliği olmaması için balık tüketin

27 Nisan 2020

Paylaş: