• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Blog

2020nin SAĞLIKLI YAŞAM TRENDLERİ

2020 nin SAĞLIKLI YAŞAM TRENDLERİ

  1. Bölgesel Zayıflama : Sadece zayıflama diyetleri ve egzersizler herkeste işe yaramıyor.Günümüzde en çok gördüğümüz şişmanlık modeli tüm vücudun değil belli bölgelerin yağ oranının fazla olması.Örneğin ince yüz yapısında olan bir kişi normal bir diyet yaptığında göbeğinin ,kalçasının yanı sıra yüzü de çok inceliyor ve sağlıksız görünüyor.İnatla kilo vermeye çalışan bir kişi karın bölgesinde asıl sağlık sorunlarını oluşturan yağlanmadan kurtulamıyor. Bu sorunları çözen mezoterapiningeçtiğimiz yılların da 2020nin de en trendy akımlarından olması bekleniyor.
  2. Aralıklarla oruç : Dinlerin temel ritüellerinden olan orucun sağlık için de önemli olduğu ortaya konulmaya başlandı. Ancak önerilen sağlık oruçları dinsel ritüelin tersine gündüz 8 saat yemek ve sonra 16 saat hiçbir şey yememek üzerine kurulu.Bu sürede su,aşırıya kaçmadan çay-kahve serbest. Biz de bu beslenme şeklinin 45 yaşından sonra çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.Kitaplarımızda da bunu savunuyoruz. Aralıklı orucun bir başka versiyonu da haftada 2 gün üst üste 500 kaloriyi aşmayacak şekilde beslenip geri kalan beş günde normal sınırlar içinde beslenmek.

3. Whole 30 Diyeti : 2019da çok popülerdi.Whole 30 diyetine göre 30 gün boyunca çok katı bir şekilde kurallara uymak gerekiyor.Temel olarak süt ve tüm süt ürünleri,tüm tahıllar, tüm işlenmiş gıdalar,baklagiller,tüm şeker ve tatlandırıcılar ve alkolden uzak durmalısınız. Serbest olanlar ise serbest dolaşan,doğal beslenen hayvanların etleri,balık,deniz ürünleri,organik yumurta,tüm sebze ve meyveler,sağlıklı yağlar,tohumlar,bazı doğal kuruyemişler .Bu süre boyunca sağlıklı minik ödüller de,tartılmak da yok. Ne kadar popüler olsa da dengeli beslenme sunmadığı için sürdürelebilir değil bize göre.Eğer ciddi bir besin duyarlılığınız,rahatsızlığınız varsa bazı besin gruplarını çıkarıp test edebileceğiniz için doktor kontrolünde yapabilirsiniz.

4. Ketojenik Diyet : Mick Jagger ve Gyyneth Paltrow’un moda haline getirdiği diyet bol miktarda yağ ve bol miktarda protein alımına dayanıyor.Bu diyette karbonhidrata neredeyse yer yok.Tereyağı,zeytinyağı,kuru yemişler,süt ve süt ürünleri,et,avokado,yumurta ve bazı sebzeler serbest.Yasak listesi ise oldukça kabarık :Karbonhidratların neredeyse hepsi,kök sebzeler,taze meyve suları,bal, pekmez vb her tür şeker içeren ürünler…Meyve ise çok az öneriliyor.Bu tip beslenmede amaç basitçe vücudun enerji sağlamak için karbonhidrat yerine yağları yakmasıdır.Yağlar daha fazla yakıldıkça keton cisimcikleri kanda ve idrarda görülmeye başlar aynı zamanda nefeste aseton kokusu ya da vücut aç kaldığı için açlık ağız kokusu da tabloya dahil olur.Ketojenik diyet bazı metabolik hastalıklarda düzelme sağlayabiliyor ancak zayıflama amacıylauzun zaman yapılması vücutta ciddi asidoza neden olacağından asla doktor kontrolü olmadan yapmamalısınız.Dengeyi bozabileceği için biz onaylamıyoruz.

5. Mikroenjeksiyonla gelen güzellik : PRP ,dermapen,yeni nesil dolgular,mezoliftler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2020 de de trendy olacak.Artık yüze sürülen kremlerin cilt bariyerini aşamadığını ve cildin beslenmesinin hem içeriden hem dışarıdan minik enjeksiyonlarla desteklenmesi gerektiğini biliyoruz. Neredeyse bir öğlen tatilinde yapılan ve sonrasında dönüp işinize,günlük hayatınıza devam edebileceğiniz bu tedaviler ameliyatlara göre çok daha ucuz,risksiz ve doğru ellerde güvenilir.

6. Bitki Temelli Diyet : Aslında eski bir diyet sistemi ama 2020 de tekrar tahtına oturacak gibi görünüyor.Daha fazla sebze, meyve,lif,baklagil ancak yeterli miktarda sağlıklı yağ,et,tahıl,yağlı tohum ve karbonhidrat tüketimine dayanıyor. Bu beslenme tarzı kilo verme,sağlıklı cilt,saç yapısı,aktif düşünme,metabolizma hastalıklarının azalmasıgibi olumlu etkilere sahip.Basit bir anlatımla vejetaryenler et ürünlerini yemezken,veganlar süt ve süt ürünlerini,yumurta, bal gibi besinleri tüketmiyorlar.Yani bitki temelli beslenmeye göre oldukça katı bir beslenme.Vejetaryen ve veganlar bilinçli beslendiklerinde,gerekli besin takviyelerini aldıklarındaönemli sağlık sorunları yaşamıyorlar.Belki bu yıl yapay eti de hepimiz tadacağız.

7. İkinci Beyin : 2019un en popüler bilim konularından biri şüphesiz bağırsak mikrobiatasıydı.Bağırsaklarımızda yaşayan probiyotiklerin bağışıklık sisteminden mutluluğumuza kadar pek çok şeyi etkilediğini gösteren araştırmalar yapıldı. Pek iç açıcı görünmese de 2020nin popüler konusunun ise gaita incelemesi sonucu verilebilecek beslenme önerileri olması bekleniyor.Bu konudaki çalışmalartüm hızıyla sürüyor.

8. D vitamini : D vitamini olmadan tam sağlıklı olamayacağımızı anlayalı uzun zaman oldu ancak ülkemizde bu yıla kadarD vitaminin nasıl alınması gerektiği pek de bilinmiyordu.2020 de tam bir sağlıklı güneş ülkesi olan ülkemizde yaz-kış öğlen saatlerinde güneşe çıkmanın önemi ve güneş koruyucuların yeriöneminden bir şey kaybetmeyecekgibi duruyor.

9. Gün ışığıyla uyanma saatleri ve app.leri :Bu saatler sizi uyandırmak için kademeli olarak ışığını artıran ve gün doğumunutaklit eden saatler. Yaklaşık 30 dakikada istenirse 300 lüx seviyesine kadar ayarlanabiliyor. Böylece uykunuzun ortasında bir REM döngüsünün ortasında uyanmıyorsunuz.Bazı saatler uyumasaatinizi de gözeterek kalkış zamanını ona göre ayarlıyor.Bölünmemiş ve döngüleri tamamlanmış bir uykugünü daha zinde,daha mutlu ve verimligeçirmemizi sağlıyor.Eğer alarmı kapatıp tekrar uykuya dalanlardansanız size basit bulmacalar sorup doğru cevabı verdiğinizde susan aplikasyonlar çok uygun !

10. Doğal deodorantlar :Klasik deodorantların içerdiği parabenve aliminyumun potansiyel zararlarını öğrendikten sonra doğal deodarantlar popülarite kazanmaya başlamıştı. Ancak bu deodorantlar pek istenen etkileri karşılayamamıştı.Aslında normal terleme son derece sağlıklı bir vücut tepkisi.Sorunu oluşturan şey ise koku.Bu koku ilgili bölgede bulunan bakteri aktivitesinden kaynaklı. Bakterileri yok etmek mümkün ve sağlıklı değil ancak ilgili bölgeyi alkali tutarak bakteri aktivitesini azaltmak ve kötü kokuyu önlemek mümkün.Özel tuzlar ve karbonat da ortamı alkaliye çevirebiliyor. Hani eski bir sözde der ya “tuzlayayım da kokma” işte bu durumu özetliyor . Son dönemlerde ise daha etkili doğal deorantlar raflarda yerini almaya başladı. 2020nin trendleri arasına yeni nesil doğal deodorantların girmesini bekleniyor.

24 Aralık 2019

Paylaş: